Angajatii BRD sunt cei mai eficienti din sistemul bancar, cu un profit anual per angajat de aproape 35.000 de euro.
BRD Groupe Societe Generale, subsidiara locala a francezilor de Societe Generale, a avut anul trecut cel mai mare profit net per angajat din primele zece banci de pe piata in functie de active. Astfel, BRD a consemnat un profit anual net per angajat de aproape 35.000 de euro. Pe locul doi in topul productivitatii se afla salariatii Volksbank, cu un profit net de 26.177 de euro per angajat, si cei ai Unicredit Tiriac Bank, cu aproximativ 23.500 de euro, potrivit unui calcul realizat de Ziarul Financiar.
Cele mai mari zece banci de pe piata locala au inregistrat anul trecut un profit net cumulat de 764,7 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Totodata, numarul total de angajati ai institutiilor de credit a fost de 44.300, ceea ce inseamna ca productivitatea medie/ angajat in cazul primelor zece banci a fost de peste 17.200 de euro.
"Profitabilitatea angajatilor unei banci poate fi unul dintre factorii care arata productivitatea unei institutii de credit, dar cu siguranta nu este cel mai important", afirma Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru de finante si actual europarlamentar in Parlamentul European.
El apreciaza ca mult mai important decat profitabilitatea unei banci este capitalizarea de care dispune aceasta. "Nivelul de capitalizare al unei institutii de credit este foarte relevant atunci cand vrei sa iti faci o parere despre cat de solida este o banca. In situatii de criza, cu cat ai un nivel de capitalizare mai mare, cu atat mai mult iti poti permite sa renunti la anumite lucruri", subliniaza Daianu. Bunul mers al unei banci este evidentiat si de prezenta sau lipsa unor dinamici sanatoase de crestere, mai spune fostul ministru de finante.
Banca Comerciala Romana, cel mai imp