Parazit: Organism care trăieşte şi se hrăneşte pe baza altui organism, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea.
Senilitate: Stare patologică provocată de îmbătrânire şi caracterizată prin modificări structurale şi funcţionale de involuţie, fizice şi psihice, ale organismului uman.
„Cronica unei senilităţi premature“. Un hit al celor de la Paraziţii. Din păcate, săptămâna trecută, în România am putut scrie o cronică economică a unei senilităţi premature. Premisele? Exact cum începe hitul celor de la Paraziţii. Adică să: „Ai orizonturi largi, însă o mică problemă, căci fereastra camerei tale are vedere la ghenă“.
Luni, 29 septembrie. Preţul euro comunicat de BNR a fost de 3,7028 lei. S-a „spart“ nivelul de 3,7 lei. Şi? A mai fost acolo, e drept, pe 4 aprilie, adică în urmă cu o jumătate de an. Am spus-o şi atunci. E mai degrabă o cifră rotundă decât un eveniment extraordinar. Din aprilie până în octombrie s-au schimbat multe. Dar, în principal, s-a schimbat în urmă cu mai multe luni perspectiva de rating a României. De la stabil la negativ. Ultimul pas înainte de retrogradarea mediului investiţionat din ţara noastră, sub nivelul în care investiţia este recomandată la categoria „fără riscuri majore“. Totuşi, un semnal. De altfel, în urmă cu mai puţin de două luni am fost încadraţi alături de Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Bulgaria în categoria economiilor vulnerabile. Un semnal. Mai puţin pentru cine? Mai puţin pentru premierul României, care, exuberant, i-a trimis elegant la naiba pe cei care fac prognoze economice despre România. Că el ştie mai bine decât analiştii de la etajele superioare ale instituţiilor financiare ceea ce se întâmplă. Oare?
Marţi, 30 septembrie. Preţul euro comunicat de BNR a fost de 3,7336 lei. Da, continuă deprecierea. Totuşi, o mişcare valutară mai mică de 1% de la o zi la alta nu e de natură