Printre problemele cu care se vor confrunta departamentele de resurse umane in viitor se numara gestionarea talentului in organizatie, dezvoltarea abilitatilor de conducere si perfectionarea continua a angajatilor in cadrul organizatiei.
De asemenea, prioritare ar trebui sa fie transformarile de natura culturala, precum si identificarea echilibrului dintre viata profesionala si viata personala, potritivit unui studiu privind provocarile pe care le intampina companiile pe segmentul recrutarii si retentiei de personal bine pregatit in cadrul organizatiilor.
Studiul a fost realizat de catre Boston Consulting Group (BCG), in parteneriat cu Asociatia Europeana pentru Managementul Oamenilor (EAPM), pe parcursul anului 2007 si a inclus 1.355 de directori din 27 de tari din Europa, rezultatele studiului fiind preluate de catre HR Club, membru al EAPM.
"In ciuda dezvoltarii pe care domeniul resurselor umane l-a inregistrat in ultimii ani, sunt multe aspecte care trebuie corectate. Implementarea unui set cat mai larg din solutiile propuse de studiu ne va ajuta sa diminuam migrarea profesionistilor romani in afara tarii", este de parere Csaba Gergely, presedintele HR Club.
Conform studiului, managementul transformarilor culturale ar trebui sa fie mai bine gestionat pentru ca marile companii angajeaza din ce in ce mai multi expati. Din acest motiv, comunicarea intre angajati trebuie sa fie o prioritate pentru acestia. De asemenea, pentru a echilibra balanta intre viata profesionala si cea personala, companiile ar trebui sa efectueze regulat sondaje in randul angajatilor pentru a vedea in ce masura sunt acestia multumiti de program. Totodata, organizatiile ar trebui sa le permita angajatilor sa aiba un program flexibil si oportunitati de a lucra de-acasa sau part-time.
Mai mult, potrivit studiului, programele de responsabilitate sociala atrag angajat