Un sistem administrativ eficient, investitii masive in infrastructura, privatizarea companiilor de stat, orientarea politicii economice catre investitii mai mult decat catre consum, pachet legislativ bine pus la punct, descentralizarea, flexibilitatea fortei de munca este modelul care a ajutat Spania sa ajunga la o crestere economica peste media UE.
Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Spania a ajuns la 1,5 mld. de euro, iar pentru acest an, Rosa Sanchez Yebra Alonso, directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania, estimeaza ca va fi intre 1,8 si 2 mld. euro. "Din 2004 si pana in prezent, comertul intre cele doua tari s-a dublat. Exporturile Spaniei catre Romania au crescut cu 30% pe an", spune ea.
Reprezentantul Ambasadei Spaniei adauga ca desi Romania se afla pe o panta ascendenta in ceea ce priveste cresterea economica, problema principala pe care oficialii romani trebuie sa o ia in calcul este sustinerea acestei cresteri economice. "Romania deja se descurca bine, iar modelul Spaniei poate fi in continuare un bun reper pentru guvernul tarii", sustine Rosa Sanchez.
Spania a investit in ultimii ani foarte mult in infrastructura, in prezent avand circa 14.000 de kilometri de autostrazi. "Ca si Romania, suntem o tara periferica si deci am realizat foarte curand ca a avea o infrastructura moderna care sa ne lege de centrul si estul Europei va fi esential pentru cresterea noastra economica. Am intampinat dificultati, pentru ca relieful Spaniei nu este unul foarte lin, insa am pus la bataie creativitatea si forta de munca si toate resursele necesare pentru a dezvolta una dintre cele mai performante infrastructuri din Europa", sustine Rosa Sanchez.
Dupa aderarea la UE, Spania a investit circa 3% din PIB pentru investitii in infrastructura. "Ritmul investitiilor a scazut in ultima perioada la 1,5-2% d