Hotelurile, firmele din domeniul imobiliar şi cele de turism au avut de profitat după ce Sibiul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană. Specialiştii susţin că trendul ascendent înregistrat în 2007 de societăţile din judeţul Sibiu a fost doar începutul. Datele publicate de Ministerul Finanţelor privind rezultatele financiare din 2007 relevă că marile companii sibiene au cunoscut creşteri importante ale cifrei de afaceri. Specialiştii susţin că unul dintre cele mai relevante motive ale acestei evoluţii a fost câştigarea de către Sibiu a titlului de “Capitală Culturală Europeană 2007”.
Astfel, numărul mare de turişti, consumul de produse şi servicii din cadrul festivalurilor, precum şi expunerea mediatică mult mai intensă au băgat sume importante de bani în buzunarele companiilor sibiene.
Creşteri de 170%
Vedetele creşterii economice ale lui 2007 la Sibiu sunt din domenii diferite: Terra Invest (imobiliare), Con-A (construcţii), Dafora (foraj, construcţii, hoteluri) şi Continental (producţie subansamble auto), toate înregistrând creşteri de peste 90%. Afacerile cu tranzacţii imobiliare au cunoscut o explozie la Sibiu în 2007, cea mai mare creştere în afaceri fiind înregistrată de Terra Invest.
Societatea a desfăşurat anul trecut afaceri de peste 127 milioane de lei, cu 170% mai mult decât în 2006, când bilanţul economic indica un rulaj de 47,2 mil. de lei. Firma aparţine lui Kurt Wagner, cetăţean german născut în Agnita, care deţine 45% din părţile sociale, alături de alte două fonduri de investiţii, din Cehia şi Slovacia.
Localurile şi hotelurile au mers bine
Fluxul mare de turişti de anul trecut nu avea cum să nu crească masiv afacerile hotelierilor, lucru confirmat de bilanţurile depuse de firme la Finanţe. Astfel, Împăratul Romanilor SRL a avut cifră de afaceri cu 30% mai