Asociaţia Pro Democraţia a publicat pe site-ul său un „manual de folosinţă” al noului sistem de vot. „Uninominalul pe înţelesul tuturor” cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre sistemul electoral ce va fi folosit în noiembrie. Dacă un candidat câştigă 50%+1 din voturi într-un colegiu uninominal, poate să piardă acest mandat?
Chiar dacă un candidat al partidului sau alianţei câştigă 50%+1 din voturile valabil exprimate în colegiul unde candidează, nu va primi mandatul dacă partidul său nu a depăşit pragul electoral la nivel naţional.
Vor ajunge vedete în Parlament cu acest sistem?
Noul sistem de vot lasă întregul proces de selecţie al parlamentarilor în seama cetăţenilor. Astfel, persoanele care nu au experienţa politică şi nu dovedesc că pot gestiona interesele alegătorilor nu vor fi votate şi nu vor putea primi mandate de parlamentar.
Mai trebuie adăugat faptul că votul în circumscripţii uninominale mai este folosit într-un număr mare de ţări, cel puţin pentru alegerea unei părţi a Parlamentului (Albania, Franţa, Germania, Lituania, Marea Britanie, Slovenia, Ungaria) şi în niciuna din aceste ţări Parlamentul nu este invadat de vedete din sport, showbiz, muzică.
Numai candidaţii cu foarte mulţi bani pot ajunge în Parlament?
Legislaţia în domeniul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale impune deja limite superioare cheltuielilor ce pot fi făcute de partide şi candidaţi în campania electorală, făcând astfel ca şansele unui candidat să fie mai puţin influenţate de puterea sa financiară.
Candidaţii declaraţi aleşi au obligaţia de a înainta un raport privitor la veniturile şi cheltuielile din perioada campaniei. Nedepunerea acestui raport la termenul prevăzut de lege atrage invalidarea mandatului.
Care sunt dez