Prima întâlnire a românilor din Europa a avut loc la Alcala de Henares şi a fost finanţată de autorităţile spaniole. La Forum Europa 2008 au participat peste 150 de asociaţii de români din Italia, Spania, Franţa, Canada, Statele Unite ale Americii, Polonia şi Portugalia. Reprezentanţii asociaţiilor prezente au purtat discuţii cu preşedintele Traian Băsescu, cu Petre Roman, înalt reprezentant al Guvernului pentru românii de străinătate, şi cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.
Şefa unei organizaţii din Austria s-a plâns de neimplicarea consulului în problemele românilor şi a informat că acesta nu cunoaşte nicio limbă străină. „Ministrul afacerilor Externe este aici. Dacă vă aude, poate în Austria va fi numit un consul care cunoaşte germana. Vom face «curăţenie» în consulate şi ambasade”, a răspuns Traian Băsescu.
Asociaţiile din Italia au cerut, de asemenea, publicarea datelor privind finanţarea proiectelor pentru diaspora. Petre Roman a anunţat că taxele pentru eliberarea documentelor de identitate ale românilor din afara ţării nu vor mai fi vărsate la bugetul statului, ci vor rămâne la Ministerul Afacerilor Externe. Comănescu a precizat că în Spania şi Italia vor exista câte 20 de secţii de votare şi în SUA, 30. Până la sfârşitul anului se vor deschide 20 de noi ambasade şi consulate în toată lumea.
Moldovenii nu au avut viză
Referitor la bursa locurilor de muncă pe care românii au spus că o consideră “pierdere de timp şi bani”, Roman a precizat că Ministerul Muncii va semna un acord cu Ministerul Muncii din Spania, iar funcţionarii spanioli vor informa despre ofertele de muncă din ţară.
Pentru eveniment, Comunitatea Madrid a acordat Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa, organizatoarea întâlnirii, peste 200.000 de euro. La Forum au fost invitate şi asociaţii din Republica