Sistemul bancar romanesc este printre cele mai sigure, datorita masurilor extrem de restrictive implementate de banca centrala, afirma analistii BCR, cea mai mare banca de pe piata.
"Luam in calcul o probabilitate scazuta a unei crize de lichiditate in Romania, in conditiile in care banca centrala a impus unele dintre cele mai ridicate rate de rezerva minima obligatorie din Europa - 40% din pasivele in valuta si 20% din cele in lei, rezerva care poate furniza injectii consistente de lichiditate in cazul in care ratele ar fi diminuate", spune Melania Hancila, analist al BCR.
De asemenea, ea aminteste ca bancile active in Romania sunt jucatori europeni cu expunere redusa fata de piata americana a creditelor ipotecare si care sunt mai putin afectate de criza financiara globala.
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a invocat rezervele minime obligatorii constituite de banci drept un instrument la care s-ar putea apela in cazul aparitiei unor constrangeri de lichiditate pe piata. Banca Transilvania, care nu face parte dintr-un grup financiar international, a indicat ca detine la BNR 850 de milioane de euro sub forma rezervelor minime.
Dobanzile pe piata monetara interbancara au ramas ridicate saptamana trecuta, vineri situandu-se la niveluri de 13-15% la scadentele scurte, ceea ce arata o cerere crescuta de lichiditate. In aceste conditii, dobanda BNR de 10,25% nu mai are relevanta pe piata. Si necesitatile in crestere ale Finantelor pun presiune pe dobanzi. Joi, au acceptat o dobanda maxima de 11% la obligatiunile de stat pe cinci ani, in crestere cu un punct procentual.
Sistemul bancar romanesc este printre cele mai sigure, datorita masurilor extrem de restrictive implementate de banca centrala, afirma analistii BCR, cea mai mare banca de pe piata.
"Luam in calcul o probabilitate scazuta a unei crize de lichiditate in Romania, in