Criza financiara a paralizat piata imobiliara romaneasca. Firmele mici de tranzactii imobiliare au trei optiuni: sa suspende activitatea, sa dea faliment sau sa caute un partener mai puternic.
Grigore Pupazan, patronul unei agentii imobiliare din Iasi, a ramas doar cu sase angajati dintr-un total de 22, cati avea in primele luni ale anului. "La inceputul anului si chiar in vara a mers binisor, dar acum tranzactiile sunt din ce in ce mai putine. Am ajuns sa lucram la 25% din capacitate. Daca anul trecut realizam 4-5 tranzactii pe luna, acum daca facem 2-3 tranzactii, in conditiile in care chetuielile cu publicitatea au crescut", a precizat Pupazan. In vestul tarii, agentiile imobiliare au trebuit sa se reorienteze in tranzactii cu imobiliare derulate in Ungaria.
Ca sa poata rezista crizei, patronii agentiilor imobiliare au fost nevoiti fie sa reduca din personal, fie sa diversifice portofoliul de servicii oferite clientilor.
Camelia Pascui, administratorul unei agentii de real-estate din Oradea, spune ca "a renuntat definitiv la afacerile imobiliare in orasul unde functioneaza firma, pentru ca piata a cazut foarte mult si deruleaza doar tranzactii in Ungaria". Nici la Giurgiu agentiile imobiliare nu o duc prea bine, pe piata ramanand functionale doar doua agentii din sase, cate erau anul trecut, in conditiile in care, desi preturile locuintelor au scazut, tranzactii nu se mai fac aproape deloc. Reprezentantii companiilor imobiliare estimeaza ca perioada de criza va dura cel putin sase luni, perioada in care mii de agentii vor trage obloanele.
In Bucuresti, tranzactiile au scazut cu 40%
In perioada aprilie-august, numeroase agentii imobiliare din Bucuresti, in special cele mici, au fost nevoite sa inchida portile definitiv. "Acum nu mai e suficienta doar promovarea. Firmele care vor sa supravietuiasca trebuie sa ofere client