Inevitabilitatea interventiei statului pentru salvarea celor doua institutii sprijinite de guvern, Freddie Mac si Fannie Mae, cei doi colosi ai bancilor ipotecare, a zguduit lumea investitorilor cu cateva saptamani in urma, iar actiunile ambelor companii s-au prabusit de teama ca actionarii existenti vor fi distrusi, scrie International Herald Tribune.
Aceste doua grupuri finantate de stat garanteaza sau detin ipoteci in valoare de 5.200 mld. dolari (3.500 mld. euro). Iar bilanturile lor supradimensioneaza orice modificare minora a datoriilor.
Nu se poate vorbi inca ce forma va imbraca salvarea celor doua. Aceasta nesiguranta a produs agitatie in randul investitorilor. Toti cei implicati in activitatea institutiilor - de la actionari la creditori - vor sa stie cum ii va afecta pe ei interventia statului pentru a salva cele doua banci ipotecare. Cei mai multi cred ca datoria celor doua va fi platita cu ajutorul contribuabililor. Sunt prea mari si importante ca sa se prabuseasca.
Intr-o lume financiara interdependenta, o companie "maladiva" poate infecta la randul ei altele si nu pot fi salvate toate din nimic. Efectele ce pot rezulta din aducerea la liman a celor doi giganti se pot propaga si asupra celorlalti jucatori de pe piata.
Aceasta este o arena imensa unde participantii vand si cumpara asigurari pentru a se proteja impotriva datoriilor provocate de emitentii de credite. Au fost emise asigurari in valoare de 62.000 mld. dolari (42.000 mld. euro), dupa ce la sfarsitul lui 2007 nu depaseau 2.000 de mld. (1.355 mld. euro).
Ipoteza multor analisti este aceea ca Trezoreria va investi in Freddie si Fannie, pentru a primi la schimb dividendele aferente actiunilor preferentiale. Aceasta nu ar fi o premiera, dupa cum arata raportul Mortgage Strategist al analistilor de la UBS. In 1954, cand guvernul a inceput transformarea Fannie Mae intr-o