Măsurile luate de oficialii francezi pentru stimularea creşterii economice s-au dovedit ineficiente. Şeful Guvernului francez François Fillion susţine că întreaga lume se află pe marginea unei prăpastii, iar vinovat este sistemul financiar iresponsabil. Economiile europene se resimt tot mai mult în urma crizei creditelor ipotecare din SUA. După ce Marea Britanie a ajuns în pragul recesiunii, iar oficialii de la Londra se străduiesc să găsească soluţii pentru stimularea consumului şi a creşterii economice, Parisul anunţă că Franţa se află într-o situaţie similară. “Lumea se află pe marginea unei prăpăstii din cauza unui sistem iresponsabil”, a afirmat premierul francez François Fillon, citat de “Financial Times”.
Prima scădere a economiei în 15 ani
Specialiştii biroului naţional de statistică din Franţa, INSEE, susţin că francezii vor cheltui tot mai puţin, iar consumul care a stat la baza creşterii economice din ultimii ani va stagna în această a doua jumătate a anului, relatează “Bloomberg”. INSEE susţine că şi piaţa imobiliară va cunoaşte un declin simţitor în aceeaşi perioadă.
“Economia franceză va continua să sufere. Criza actuală a creditelor reprezintă un risc important, ca de altfel şi preţurile petrolului care au devenit extrem de volatile”, a afirmat economistul-şef al INSEE, Eric Dubois, citat de “Bloomberg”. A doua mare economie a zonei euro a intrat în recesiune în al treilea trimestru al acestui an pentru prima dată în peste 15 ani.
Tot mai puţine locuinţe
Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 01%, iar analiştii estimează că scăderea va continua şi în ultimele luni ale acestui an. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a încercat să oprească scăderea economică prin câteva măsuri de stimulare a creşterii.
Parisul a acordat scutiri de impozite de opt miliarde de euro anu