Unul dintre jucatorii locali a decis sa anunte intentia de a se extinde. In cateva zile s-a trezit cu tone de cv-uri venite de la colegii din institutiile concurente. Seful HR-ului acelei banci m-a onorat prin a-mi pune la dispozitie aceste cv-uri, intrebandu-se retoric. “Uita-te si tu si zi-mi de unde sa aleg si din ce!”. M-am uitat. Unii sunt bancheri cu experienta, care cu certitudine vor fi luati in calcul pentru noile posturi disponibile. Altii insa sunt tineri impertinenti care cer in scris salarii de 2.000 de euro, dar experienta lor e nula.
In urma lecturarii a peste 300 de cv-uri, unele apartinand unor middle manageri sau directori de divizii din banci de top, am ajuns la o prima concluzie. Poate nu e relevanta la nivelul intregului sistem, ci se aplica doar in acest caz. Cele mai multe cv-uri depuse, deci cei mai multi oameni care vor sa plece din bancile in care lucreaza, sunt de la Credit Europe, Bancpost si Raiffeisen. In cazul primelor doua banci, BCR si BRD, cv-urile vin de la oameni din middle management, ceea ce poate ar trebui sa dea de gandit sefilor de HR.
O alta concluzie este ca tinerii vor bani foarte multi. Pe unele dintre cv-urile trimise, ei noteaza si salariul solicitat. Unii cer 2.000 de euro pentru un post de consilier clientela, in vreme ce altii, infinit mai tupeisti, cer 3.000 de euro pentru consilier credite ipotecare. Cand te uiti insa la ceea ce au in spate pentru a formula pretentiile astea, ramai tampit.
Dar sa le luam pe rand. Un angajat al Egnatia Bank, care trecuse de la postul de merceolog la unul in cadrul unei banci si apoi ajunsese casier la o alta institutie, vrea acum la banca de care va spuneam ca se extinde. Salariul vizat: 2.300 de euro. Femeia e constienta de propria valoare si cere direct postul “Director operatiuni”. Nu se face, ma-ntelegi, ca la experienta ei sa-i oferi ceva mai pe