Alimentele din pieţele centrale ale Iaşiului costă mai mult decât în celelalte cartiere. La Bacău, legumele şi fructele se vând de la primele ore. Profitând că majoritatea clienţilor pot face cumpărăturile doar în weekend, comercianţii practică preţuri mai mari decât în restul săptămânii. Cel mai important centru de desfacere en-gros din Iaşi pentru fructe şi legume este Piaţa CUG, de unde se aprovizionează majoritatea comercianţilor locali. Aici, cele mai multe produse se vând la saci, direct din TIR-uri.
“Cumpăr ceapa cu 1,5 lei pe kilogram şi o vând cu 2 lei. Totuşi, distribuitorii nu ne lasă să desfacem sacii înainte să îi cumpărăm. Din acest motiv mai primim şi marfă proastă şi scoatem un profit foarte mic”, ne-a spus unul dintre comercianţii din CUG.
Calitatea face diferenţa
În pieţele Nicolina şi Alexandru cel Bun, preţurile sunt aproape la fel, diferenţa fiind făcută doar de calitatea mărfii. Aici, un kilogram de roşii costă între 3 şi 3,5 lei, la fel cât un kilogram de castraveţi.
Cu 1,5 lei se poate cumpăra un kilogram de varză sau de ceapă, în timp ce un kilogram de cartofi costă 1 leu, iar unul de ardei 4 lei.
Preţuri mari pentru clienţii mofturoşi
Clienţii care preferă să îşi facă aprovizionarea din centrul Iaşiului au la dispoziţie două pieţe: Independenţei şi cea situată în faţa Halei Centrale. Aici, un kilogram de ceapă sau de varză costă doi lei, unul de cartofi 1,5 lei, iar roşiile ajung până la patru lei pe kilogram.
“Mai toate legumele s-au vândut bine în perioada asta. Mulţi ieşeni au crezut că vine iarna şi şi-au făcut provizii”, a declarat Nistor Movileanu, negustor în piaţa Independenţei.
Preţurile mai mari practicate de pieţele din centrul oraşului sunt dictate şi de pretenţiile clienţilor. “În general, cei care cumpără de la