Pe 12 octombrie, Bucurestiul va gazdui, in premiera, primul maraton international organizat la standarde oficiale. Cursa se va desfasura in centrul capitalei si se vrea o buna ocazie pentru promovarea miscarii si a unui mod de viata sanatos. Paolo Ottone, manager tehnic al Federatiei Internationale de Atletism (IAAF), care va valida totodata statutul de competitie internationala a Maratonului Toyota organizat la Bucuresti, vorbeste despre dificultatile si avantajele organizarii unei astfel de competitii.
Hotnews.ro: Va semnalez un paradox: Romania are o campioana si o vicecampioana olimpica la maraton, insa nu are o cursa recunoscuta la standardele internationale. Cum se poate iesi din aceasta situatie? Credeti ca va contribui Toyota Romanian International Marathon la popularizarea sportului si a alergarii?
Paolo Ottone: Sa cresti interesul pentru alergat este un proces de durata. Tari precum Italia, Franta, Germania au o traditie de decenii, iar in prezent la maratoanele organizate in aceste tari vin peste 40.000 de alergatori. Consider ca state precum Romania sau Cehia trebuie sa treaca printr-un proces care poate dura si 30 de ani pentru a atinge un numar atat de mare de participanti la maraton. Acum 15 ani, in Praga sau in Italia eram una dintre putinele persoane care alergau dimineata si deseori mi se intampla sa vad oameni care se uitau uimiti la mine. In prezent, exista foarte multe persoane care sunt interesate de un mod de viata sanatos, ceea ce se intampla tot mai mult si in Romania. E timpul sa ne gandim mai mult la noi si la modul cum ne petrecem timpul liber.
Hotnews.ro: Ce ati spune unui maratonist pentru a-l determina sa alerge la Toyota Romanian International Marathon?
Paolo Ottone: Pentru a motiva alergatorii as recomanda Bucurestiul ca un loc in care se organizeaza, in premiera, un maraton si un semi-maraton la sta