Majoritatea companiilor petroliere din lume au preferat sa isi reduca productia deoarece se tem ca piata nu le va oferi perspective prea bune in urmatoarea perioada. Si asta in ciuda faptului ca dispun de suficient capital si ca isi doresc foarte mult sa se extinda.
Reducerea productiei are insa la baza, in mare parte, motivatii politice. De la Marea Caspica pana in America de Sud, companiile occidentale de profil pierd zone din ce in ce mai bogate in resurse. Producatorii de petrol se vad nevoiti sa treaca la renegocierea contractelor in termeni mai putini favorabili pentru ei si poarta o batalie despre care stiu ca este deja pierduta cu companiile petroliere aflate in proprietatea statului, scrie International Herald Tribune.
Majoritatea titeiului produs de aceste companii provine din arii care se afla in declin, precum zonele de langa Marea Nordului. In realitate gigantii petrolieri care au dominat cu ceva vreme in urma pietele mondiale au ajuns sa piarda cea mai mare parte din influenta, considera multi analisti din industria de profil, iar odata cu acest declin ei nu mai sunt capabili sa isi asigure rezervele de titei de care au nevoie pentru a-si mentine productia.
"Aceasta industrie a intrat in criza", este de parere Myers Jaffe, directorul asociat al programului energetic din Houston al Universitatii Rice. "Exista o criza in ceea ce priveste conducerea, strategia si chiar in ceea ce priveste viitorul acestor producatori majori. Ei se simt ca o caprioara in fata masinii: stiu ca trebuie sa se dea la o parte dar nu se pot decide in care directie sa se miste."
In ultima luna preturile la majoritatea bunurilor de consum au inregistrat o scadere semnificativa, de aproximativ 20%, iar fenomenul nu face decat sa reflecte incetinirea cresterii economiei mondiale, care implica si o cerere foarte redusa de petrol pe termen scurt. Insa in