» Romanii traiesc mai putin din cauza alimentatiei insuficiente de care au beneficiat pe vremea dictatorului Ceausescu si a stresului la care au fost supusi dupa caderea regimului "rosu".
» Ineficienta sistemului medical, asociata cu lipsa de educatie sanitara si alimentara, ne face sa inregistram recorduri europene triste si la mortalitate infantila, boli cardiovasculare, tuberculoza si cancere.
In preajma aderarii romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, organismul european de statistica, Eurostat, a contabilizat plusurile si minusurile extinderii Europei cu cele doua state foste comuniste. Principala constatare a statisticienilor a fost aceea ca, in timp ce Produsul Intern Brut (PIB) al UE va creste prin contributia PIB-urilor membrilor veniti din Est, media sperantei de viata a Uniunii se va reduce: "Romanii si bulgarii traiesc mai putin decat ceilalti europeni: 71,8, respectiv 72,7 ani, fata de media celor 25 – 78,9 ani". Specialistii confirma ca locuitorii tarilor foste comuniste, printre care si romanii, au o speranta de viata mai mica din cauza alimentatiei insuficiente de care au beneficiat in timpul regimurilor "rosii" si a stresului la care au fost supusi dupa caderea acestor regimuri. In plus, starea de sanatate mai proasta decat a celorlalti locuitori ai UE poate fi pusa si pe seama educatiei sanitare insuficiente.
Astfel, romanii aleg sa mearga la medic in ultimul moment, cand nu se mai poate face nimic pentru ei. Adrian Moraru, director de programe la Institutul de Politici Publice, sustine ca multi dintre romanii care au acum 40-50 de ani nu vor ajunge sa moara de "moarte buna", la 70-80 de ani, intrucat au o constitutie subreda din cauza privatiunilor alimentare la care au fost supusi pe vremea raposatului dictator. "Ei au mancat salam cu soia si au avut, in general, o hrana putin diversificata, chiar daca