"Reducerea ratei inflatiei, cat si stabilitatea cursului valutar sunt indisolubil legate de coerenta mixului de politici adoptate de autoritati. Mai cu seama in conditiile in care in ultima vreme apropierea alegerilor a dus la promisiuni fara acoperire si chiar la legiferarea unor masuri de natura sa afecteze semnificativ echilibrele macroeconomice, Banca Nationala are datoria de a semnala riscurile majore care pot fi generate de politici nefundamentate", a spus seful bancii centrale la finele saptamanii trecute.
Camera Deputatilor a aprobat o ordonanta care prevede cresterea cu 50% a salariilor personalului din invatamant, iar functionarii publici au anuntat ca vor intra in greva generala daca nu vor beneficia si ei de aceeasi majorare. Isarescu a afirmat ca intr-o perioada atat de dificila la nivel mondial, mai mult decat oricand, este necesara prudenta autoritatilor si chibzuinta, atat in cheltuirea banului public, cat si in promisiunile legate de aceasta.
"Perioada premergatoare alegerilor este in mod obisnuit timpul unor promisiuni greu de pus in practica. In momentul de fata insa, desi conditiile economice internationale sunt cele mai dificile din perioada postbelica, discursul public preelectoral de la noi pare tot mai rupt de realitate", a spus Isarescu.
Guvernatorul a mai spus ca scaderea competitivitatii produselor romanesti, ca urmare a cresterii mai rapide a salariilor decat a productivitatii, va atrage, in mod inevitabil, deteriorarea balantei comerciale, si in final deprecierea cursului valutar.
"Nu exista nicio indoiala ca stabilitatea cursului in conditiile deteriorarii competitivitatii produselor romanesti, ca urmare a cresterii mai rapide a salariilor decat a productivitatii, atrage inevitabil deteriorarea balantei comerciale si in final deprecierea cursului valutar. Nu as fi foarte mirat daca, atunci cand se va produce aces