Principalele banci centrale din regiune si Banca Centrala Europeana au mentinut neschimbate dobanzile la ultima runda de sedinte de politica monetara, BNR operand in continuare cu cea mai ridicata dobanda din UE pe masura inflatiei de peste 8%.
Deciziile au fost luate pe fondul amplificarii crizei financiare internationale.
Banca Ungariei, care are a doua rata de dobanda ca marime dupa BNR - 8,5% pe an, a indicat ca in sedinta boardului a fost luata in discutie optiunea unei reduceri de un sfert de punct, insa in cele din urma concluzia de mentinere a intrunit majoritatea covarsitoare a voturilor.
In acelasi timp, autoritatea monetara ungara sustine ca turbulentele externe nu afecteaza direct stabilitatea sistemului bancar din tara vecina.
Analistii apreciaza ca dobanda in Ungaria va ramane la 8,5% pana la sfarsitul anului, scaderile urmand sa survina in 2009, datorita temperarii presiunilor inflationiste.
Si Banca Poloniei a lasat dobanda nemodificata, la 6% pe an pentru a treia luna la rand, conform asteptarilor pietei pe fondul inflatiei neasteptat de scazute din august.
Totusi, analistii considera ca decalajul mare dintre cresterea salariilor si productivitatea muncii creeaza premisele unei politici monetare vigilente, mai ales ca inflatia de baza a continuat sa urce.
La sfarsitul lunii august, inflatia in Polonia era de 4,8%. Avand in vedere noile ambitii de adoptare a euro, piata se asteapta la o crestere de dobanda probabil in octombrie.
O alta banca centrala care practica tintirea inflatiei - Banca Cehiei - a mentinut dobanda la 3,5%, de asemenea conform asteptarilor pietei. Institutia are un model avansat de transparenta a deciziilor, publicand structura votului din board: patru membri au fost pentru mentinere, doi pentru scaderea dobanzii, iar unul a fost absent.
Banca a amanat o relaxare din cauza conju