» De vreo trei veacuri si jumatate, turla unei biserici zvelte cat o catedrala tine cerul Cucuteniului. Clopotele i se tanguiesc printre povarnisuri golase si abia razbat spre Rasarit, inspre citadela bisericilor, Iasi.
» Cantacuzinii au ridicat ferit lacasul, pe o spinare impadurita de deal, aproape de un mal al Bahluiului. Un codru de castani i-a tinut dos pana cand lacasul a fost inconjurat de gospodarii. Patru carciumi au acum vad in punctele cardinale ale catedralei, iar a cincea asteapta "binecuvantarea" autoritatilor.
» Biserica, despre care specialistii spun ca ar intruchipa un splendid lacas al barocului constantinopolitan, sta in picioare datorita cutiei milei purtata de ici-colo de semeni cu multa dragoste de Dumnezeu.
Habar nu avea preotul hihail Adeodatus Ungureanu unde ii repartizasera parohia superiorii mitropolitani, prin mai 2005. Gandea ca in Cucuteniul neolitic, vatra indepartata de Iasi, dar turma ce-o avea de pastorit era Cucuteniul Letcaniului, cale de nici 13 kilometri. Cerceta coclaurile abia inverzite si inmarmuri dupa ce drumul colburos a cotit brusc la stanga, ca sa lase vederii grandioasa biserica a Cucuteniului, intovarasita de acareturi si case scunde. Cu degetele unite, drept multumire, si-a desenat pe piept o cruce. Nici ca putea sluji intr-o biserica mai mareata.
Cateva zile a studiat lacasul. S-a minunat de neobisnuita infatisare a unei biserici satesti, care conjuga fericit barocul cu maniera moldoveneasca. L-au uimit simplitatea constructiei si sobrietatea decorativa. Deopotriva frumoase i s-au parut maiestuoasa turla rectangulara cu clopote in ferestrele rotunjite, contrafortii statornici care reazema pronaosul, pilastrii cu capiteluri, planul cruciform perfect treflat si lung de 31 de metri si boltile care sudeaza naosul de altar. Unica este si latura apuseana a bisericii, unde