Hai de luaţi roşii naturale, hai că sunt puţine şi ieftine!”, se aude în Piaţa Centrală din Bacău vocea lui Hrizu Alupei, grădinar din tată’n fiu, din localitatea băcăuană Podu Hai de luaţi roşii naturale, hai că sunt puţine şi ieftine!”, se aude în Piaţa Centrală din Bacău vocea lui Hrizu Alupei, grădinar din tată’n fiu, din localitatea băcăuană Podu Turcului. Zgribulit de vremea rece, negustorul, în vârstă de 75 de ani, încearcă să-şi ademenească clienţii, conştient că roşiile lui micuţe nu fac cu ochiul nimănui.
“Sunt mici tataie, că s-au mănat anul ăsta ceva de speriat! La noi n-au fost inundaţii, dar n-am scăpat de secetă. Marfă puţină ca anul ăsta n-am mai avut de mulţi ani”, ne-a spus bărbatul.
Vând marfa de anul trecut
Hrizu Alupei dă roşiile cu 2,5 lei kilogramul, cel mai mic preţ de pe piaţă. “Cine vrea marfă curată ia de la mine, cine vrea roşii ca din revistă, ia de acelea scumpe, pline de chimicăluri”, concluzionează grădinarul.
Vecinii săi de tarabă, ţărani din alte colţuri ale judeţului, se plâng că ploile din această vară le-au măturat culturile. “Eu sunt din Săuceşti, iar inundaţiile mi-au distrus grădina. Vindeam roşii, castraveţi, cartofi şi ceapă, da’ în vara asta două luni nu am avut ce pune pe tarabă. Pentru că am scăpat cu beciul neinundat, am rămas cu ceva hrean şi sfeclă roşie de anul trecut. Am făcut salată şi acum le vând cu 5 lei borcanul”, explică Ana Comoraşu.
Legumele, vândute la primele ore
Eugenia Crihan din localitatea Hemeiuşi, de 74 de ani, vinde mentă şi miez de nucă. “Toată vara abia de-am avut roşii să culeg o găletuşă de 5 kile pentru o zi de venit la piaţă. Astăzi am venit doar cu 2 kile de castraveţi, 6 ouă, mentă şi nucă. Nici nucii n-au avut producţie bună anul ăsta”, spune femeia în aşteptarea vreunui cumpărător.
În secto