Cresterea bancii din Cluj a incetinit in trimestrul al treilea, iar conducerea spune ca devine mai prudenta.
Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca cu capital majoritar privat romanesc, a raportat in primele noua luni ale anului un profit net de 396,62 mil. lei (108 mil. euro), incluzand castigul extraordinar obtinut din vanzarea participatiei de 25% la Asiban. Castigul este de trei ori mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.
Profitul net operational a avansat cu 30%, la 173,54 mil. lei (47,3 mil. euro), in timp ce activele totale ale bancii s-au majorat cu 19% fata de nivelul de la inceputul anului, ajungand la 16,469 mld. lei (circa 4,48 mld. euro).
Inasprirea conditiilor pe piata bancara, pe fondul crizei financiare internationale, i-a determinat pe sefii Bancii Transilvania sa ia in calcul o reducere a ritmului de crestere in perioada urmatoare.
"Toata lumea e mai prudenta in aceasta perioada, mai conservatoare. Situatia se reflecta in tot sistemul. Evident ca suntem si noi mult mai prudenti, mai ales ca intra in vigoare si normele BNR. Nu mai suntem preocupati de cota de piata, ci de soliditate, lichiditate si profitabilitate", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania si principalul actionar individual, cu 5% din capital.
Cu toate acestea, banca spune ca ia in calcul achizitii, dupa ce a incasat in luna august 87,5 mil. euro din vanzarea participatiei detinute in cadrul companiei de asigurari Asiban catre grupul francez Groupama, profitul net inregistrat din aceasta tranzactie fiind de 223 mil. lei (circa 61 mil. euro).
Astfel, Banca Transilvania dispunea la sfarsitul lunii septembrie de lichiditati imediate in valoare de 3,69 mld. lei (circa 1 mld. euro).
"Avand in vedere soliditatea bancii noastre, vom urmari cu atentie orice oportunitati care pot aparea in actu