"Exploatarea fricii, caderea leului care se va traduce in scaderea puterii de cumparare vor fi folosite de populistii de toate felurile. Scaderea puterii de cumparare va anula in buna masura unul dintre atuurile PNL-ului, anume cresterea economica. In aceste conditii, populistii se vor folosi de frica oamenilor", crede profesorul de stiinte politice Cristian Parvulescu.
"In momente de criza, in orice sistem democratic, puterea pierde pentru ca toata lumea asteapta ajutor de la ceilalti. Trebuie vazut insa si dincolo de un prag de calm in care electoratul devine conservator si voteaza cu puterea, chiar in vreme de criza. Problema este daca societatea noastra este suficient de conservatoare. Eu cred ca nu", sustine la randul sau profesorul de stiinte politice Stelian Tanase.
Cine sunt totusi populistii care ar putea beneficia electoral de pe urma crizei?
"In forma sa cea mai recenta populismul se manifesta in primul rand prin antiparlamentarism. Nu este neasteptat sa se manifeste mai incolo prin anticapitalism. Vor exista profitori nesperati, cum ar fi partidul lui George Becali. Antiparlamentarism? Cine vrea sa transforme Parlamentul nostru intr-unul unicameral, o idee care este, pana la urma, tot o forma de antiparlamentarism? PD-L! Pe de alta parte nu cred ca ceilalti se vor putea abtine de la actiuni populiste", spune Parvulescu.
In ultima vreme, pe fondul crizei, partidele s-au intrecut in promisiuni si acuze reciproce.
PSD are un discurs violent impotriva neoliberalismului, toata lumea a aprobat majorarea pensiilor si a salariilor profesorilor.
Trebuie spus in aceeasi vreme ca presedintele PSD, Mircea Geoana, este prieten cu John McCain, candidatul de dreapta in alegerile din Statele Unite, ca parlamentarii liberali au votat legea de majorare a salariilor profesorilor pe care acum Guvernul o contesta sau ca, de asemenea, PD-L a