A pus la cale o investiţie în care economiseşte 40% din resursele energetice. Omul de afaceri jonglează cu creditele. S-a împrumutat opt milioane de euro de la bănci ca să dărâme o fabrică şi să construiască o alta. „Mă numesc Ion Pătruţ şi sunt cam în vârstă. Anul ăsta fac 69 de ani“. Aşa se recomandă cel care deţine pachetul majoritar de acţiuni al fabricii Macofil din Tg. Jiu, producătoare de materiale de construcţii. De profesie este inginer minier, a absolvit facultatea în 1962, la Petroşani. Însă în mină a lucrat un singur an. Era obligat.
„Am fost într-o zonă de recuperare a cărbunilor care erau cuprinşi de foc“, îşi aminteşte acesta. Apoi s-a reprofilat şi după douăzeci de ani a fost numit director la Întreprinderea de Materiale de Construcţii Tg. Jiu, actuala Macofil.
În 1998, când statul a scos la vânzare 40% din acţiuni s-a dus la Bucureşti şi le-a cumpărat. Dar, pe atunci, nu mai lucra în fabrică. „Am fost scos afară în ’94, ca necorespunzător. Au fost trase sfori, care acum nu mă mai interesează“, spune cu seninătate omul de afaceri.
Verifică zilnic Bursa
Se gândeşte, în schimb, permanent la cum să mai dezvolte afacerea şi verifică în fiecare zi cotaţia la bursă a companiei sale. „Am modernizat cuptorul şi uscătoria, dar asta nu e suficient pentru că la producţia de cărămidă se lucrează totuşi cu mâna“, spune el. Estimează că în 2008 va dubla cifra de afaceri care anul trecut a fost de aproape opt milioane de euro.
Pentru a face asta, a dărâmat complet uzina veche şi în locul ei s-a apucat să zidească una nouă.
Dacă în prezent capacitatea de producţie de cărămizi este de 25 milioane de unităţi pe an, noua fabrică va face de peste trei ori mai mult, iar numărul angajaţilor va fi de cinci ori mai mic. Investiţia nu este deloc minoră, ci înghite 9,5 milioane de euro, bani în mare