Spania are o comunitate insemnata de romani, dar guvernul de la Madrid a impus un moratoriu privind muncitorii din Romania, prin care limiteaza accesul acestora pe piata muncii. Oportunitatea acestuia va fi reevaluata in 2009, insa el e vazut de spanioli ca o "modalitate de a pastra pacea sociala". Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia Berdoy, a vorbit intr-un interviu acordat HotNews.ro despre problemele pe care le au romanii in Spania si ce posibila rezolvare ar fi la acestea.
Informatia pe scurt:
Nemultumirile romanilor privind termenul lung pentru obtinerea unui permis de munca are o solutie: sa nu plece in Spania fara un contract de munca.Romanii care muncesc in Spania, mai ales in constructii, domeniu afectat de criza, au oportunitati mari in acelasi domeniu in Romania.Urmatorul domeniu pentru investitiile spaniole ar putea fi sistemul bancar, intrucat Spania este a treia tara exportatoare de capital din lume. Prezenta in Romania depinde insa acum de criza financiara.Reporter: Romanii din Spania se tem de recesiune, dar sunt si nemultumiti de perioada lunga de eliberare a unui permis de munca. Ce le puteti spune in acest sens, este posibila rezolvarea acestei probleme?
Juan Pablo Garcia Berdoy: Aceasta situatie este consecinta unui lucru evident. Romanii care vin in mod legal in Spania de la inceput vin cu un contract de munca. El se obtine foarte repede, daca firmele spaniole au nevoie de muncitori romani, ei ii cauta si prin ambasada se incheie foarte repede acest contract. Sistemul este foarte eficient. Vin la ambasada, primesc permis de munca si sunt deja in legalitate.
Pentru cei care au plecat fara astfel de documente e o problema. Dar daca cineva vrea sa munceasca are posibilitatea de a lucra de la inceput legal, de a obtine un contract de munca. Romanii sunt acum cetateni UE si au libertatea de miscare