Fiecare tara europeana isi urmareste propriul interes in cadrul crizei economice internationale in ciuda spiritului de unitate pe care il presupune Uniunea Europeana. Germania a fost ultima tara care a pus interesul national in fata dupa ce a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute crearea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru garantarea depozitelor bancare.
Miscarea are toate sansele sa supere Franta, care detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene si discrediteaza iluzia unui front comun de lupta impotriva crizei financiare actuale, comenteaza The Times in editia electronica de ieri.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy declarase la intalnirea de saptamana trecuta de la Paris, la care au participat si liderii marilor economii europene - Marea Britanie, Italia si Germania -, ca fiecare guvern va folosi propriile metode pentru a face fata crizei, dar intr-o maniera coordonata.
In schimb, mesajul care vine de la Berlin este foarte clar si anume ca fiecare e pe cont propriu. Sau, comen-teaza aceeasi publicatie, cum ar prefera presedintele Nicolas Sarkozy sa nu spuna: sauve qui peut (salvati tot ce ce poate).
La Paris, Germania si Marea Britanie au criticat planul irlandez de garantare a depozitelor financiare, dar la o zi dupa aceea cancelarul Angela Merkel a anuntat o masura similara. De ce aceasta schimbare de pozitie? Pentru ca nu exista alta solutie, comenteaza International Herald Tribune. Tarile din zona euro (cele 15 state care au euro drept moneda nationala) au folosit o singura moneda pe o singura piata timp de aproape zece ani, dar nu au stabilit niciodata un sistem paralel cu reglementarile de peste granita si nici nu au bagat in seama bancile private.
"Acesta este un dus rece", a spus Sylvester Eijffinger, expert la Parlamentul European si profesor de economie la Tilburg University din Olanda.
"Mai inta