Producatorii europeni de automobile au solicitat oficial Comisiei Europene circa 40 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi preferentiale, pentru a putea face fata concurentei de peste Ocean si a pune in practica standardele de mediu impuse de Bruxelles. Potrivit "Financial Times", Asociatia Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA) – organism care reuneste aproape toti marii producatori de autovehicule din Europa – a decis sa solicite ajutor din partea executivului UE, la o saptamana dupa ce Senatul SUA a aprobat un plan in valoare de 25 de miliarde de dolari pentru industria auto americana. Banii vor fi utilizati de producatorii americani pentru a finanta retehnologizarea necesara producerii de masini mai putin poluante. ACEA argumenteaza ca ajutorul de care beneficiaza concurenta americana, coroborat cu dificultatile economice mondiale, ar face necesara inteventia Comisiei.
Industriasii sustin ca, data fiind capacitatea de productie dubla, si ajutorul necesar este dublu fata de cel din Statele Unite. Ivan Hodac, secretarul general al ACEA, a explicat ca imprumuturile preferentiale sunt necesare pentru supravietuirea sectorului si a locurilor de munca pe care acesta la asigura. "Pe de o parte, industria auto sufera din cauza crizei financiare. Pe de alta, industriasii se vor confrunta cu o noua legislatie privind emsiile, care va costa foarte multi bani", a argumentat Hodac, amintind ca inregistrarile de autovehicule noi au scazut in Europa cu 15,6% numai in luna august. In pofida argumentelor prezentate de ACEA – organizatie cu un puternic lobby pe langa institutiile UE –, cererea de ajutor financiar din partea producatorilor auto are sanse infime de succes.
Analistii europeni considera, de altfel, ca nici macar ACEA nu spera sa obtina cele 40 de miliarde, solicitarea fiind numai un element tactic in campania prin care indust