Fiecare din cele 2,5 milioane de carduri de credit aflate in circulatie a fost utilizat in trimestrul al doilea doar de 1,5 ori, arata datele BNR.
Numarul tranzactiilor de plata derulate cu carduri de credit a coborat la 3,95 milioane in trimestrul al doilea, de la 4,2 milioane, in primele trei luni ale anului. Valoarea totala a platilor a fost de 623 mil. lei (170 de milioane de euro).
Aceasta chiar in conditiile in care numarul cardurilor a urcat de la 2,21 milioane in martie la 2,5 milioane de unitati in iunie. In primul trimestru numarul mediu de tranzactii derulate pe cardurile de credit a fost de 1,9.
In mod traditional romanii isi utilizeaza cardul mai mult pentru retragerea de numerar decat pentru derularea de plati. De altfel, statisticile BNR arata ca valoarea retragerilor de numerar de la ATM a fost in trimestrul al doilea de sase ori mai mare decat cea a platilor.
Spre deosebire de cardurile de debit, care au fost distribuite la scara mare pentru plata salariilor de catre companii, cardurile de credit sunt concepute pentru a fi utilizate aproape exclusiv pentru plati la comercianti. Posesorul plateste comisioane mai mari si nu beneficiaza in general de perioada de gratie in cazul in care retrage numerar de la ATM. Cu toate acestea, statisticile privind utilizarea arata doar putin mai bine pentru cardurile de credit comparativ cu cele de debit.
Numarul mediu de tranzactii pe cardurile de debit a fost de 1,17 tranzactii/card in trimestrul al doilea, fata de 1,57 la cele de credit.
In timp ce la cardurile de credit valoarea medie a tranzactiei este de 158 de lei (43 de euro), la cele de debit media a fost de 199 de lei (54 de euro).
Datele BNR arata si o crestere a utilizarii cardurilor pentru depunerea de numerar la automatele bancare. Astfel, in trimestrul al doilea, romanii au depus in cont 699 de milioane de lei (1