Dormim suficient, cate 7-8 ore pe noapte, si totusi ne simtim extenuati? Inainte de a da vina pe obligatiile zilnice, care par interminabile, si pe stilul modern de trai, specialistii ne recomanda sa invatam cate ceva despre cauzele ("radacinile") acestei oboseli inexplicabile si apoi sa incercam "sa smulgem" efectele ei nedorite. Intr-un articol publicat recent in publicatia "American Journal of Medicine", dr. Brunilda Nazario a identificat 7 cauze ascunse ale oboselii fizice si psihice de care se plang tot mai multi pacienti:
1) Anemia
Unele persoane resimt oboseala din cauza deficitului de fier din organism, in special femeile care au avut probleme ginecologice. "Deficitul de vitamine (mai ales acid folic si vitamina B12), sangerarile menstruale, o operatie recenta, o nastere, o afectiune renala – toate pot cauza anemia, detectabila prin masurarea hemoglobinei. Fierul este continut in celulele rosii ale sangelui, care poarta oxigenul catre plamani sau alte organe si zone ale corpului. Cand acestea nu sunt oxigenate suficient, apare oboseala" – explica dr. Rebecca Amaru, specialist in obstretica si ginecologie la Centrul Medical Universitar din New York.
2) Hipotiroidismul
"Daca pe langa oboseala, va simtiti vlaguiti si deprimati, n-ar fi rau sa investigati o eventuala problema endocrina. O tiroida lenesa netratata destabilizeaza metobolismul, inclusiv prin aparitia unei oboseli persistente" – avertizeaza dr. Nieca Goldberg, directorul Programului de asistenta a persoanelor cu afectiuni cardiovasculare de la Centrul Medical Universitar din New York.
Integral in Romania libera. Dormim suficient, cate 7-8 ore pe noapte, si totusi ne simtim extenuati? Inainte de a da vina pe obligatiile zilnice, care par interminabile, si pe stilul modern de trai, specialistii ne recomanda sa invatam cate ceva despre cauzele