Pretul petrolului a coborat ieri sub 90 de dolari pe baril, la minimul ultimelor opt luni, aceasta fiind a patra sedinta consectiva de scadere, in contextul in care traderii se tem ca eforturile de solutionare a crizei internationale nu vor reusi sa opreasca declinul rapid al cererii de titei.
Autoritatile americane au aprobat, vineri, un program de stabilizare a sectorului financiar, in valoare de 700 mld. dolari, care se pare ca este suficient pentru a mentine situatia sub control pentru moment. Totusi, pietele s-au reorientat spre Europa, unde oficialii au trebuit sa salveze, la sfarsitul saptamanii trecute, trei banci si au oferit diverse solutii pentru calmarea nervilor investitorilor si deponentilor.
Petrolul destinat pietei americane, cu livrare in luna noiembrie, era cotat, la inceputul sedintei de tranzactionare, in scadere cu 3,64 dolari, la 90,24 dolari pe baril, dupa ce a pierdut in sedinta de vineri noua centi. Titeiul a atins in timpul sedintei valoarea de 89,07 dolari pe baril, minimul de la inceputul lunii februarie.
Petrolul se mentine in jurul a 90,51 dolari pe baril, minimul ultimelor sapte luni, atins la 16 septembrie, dupa ce a pierdut 12% din valoare saptamana trecuta, cel mai semnificativ declin din ultimii patru ani. Petrolul Brent, de referinta pe bursa de la Londra, a scazut cu 3,47 dolari, la 86,78 dolari pe baril. Aprecierea dolarului pana la maximul ultimelor 13 luni fata de euro a pus presiune asupra burselor de marfuri, care au scazut saptamana trecuta cu peste 10%, un declin record. Actiunile asiatice au pierdut, luni, aproape 5%.
Cererea de petrol a celui mai mare consumator din lume, Statele Unite, a scazut deja in acest an din cauza preturilor record ale titeiului, in timp ce consumul in Japonia si Europa a incetinit. Astfel, pretul petrolului s-a diminuat cu aproape 40% fata de nivelul record de 147,27 dola