Romania va adopta in caz de necesitate masuri de limitare a efectelor crizei financiare de genul celor aplicate deja de unele state europene, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul intalnirii cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Acesta a precizat ca problemele determinate de criza financiara internationala au reprezentat unul dintre subiectele discutate cu guvernatorul BNR. "Romania, ca si celelalte tari europene, poate adopta masuri in caz de necesitate. Nu are rost sa discutam acum de masuri punctuale deoarece nu avem in acest moment o problema", a spus Tariceanu, amintind ca sistemul bancar nu este afectat in prezent de aceasta criza. Autoritatile din Germania, Irlanda si Danemarca au anuntat ca vor garanta integral depozitele constituite la banci, Austria a decis sa majoreze plafonul de garantare, iar Suedia a anuntat ca va ridica acest plafon la un nivel de doua ori mai mare decat cel actual.
In Romania, depozitele sunt garantate in limita unui plafon reprezentand echivalentul a 20.000 Euro. Alte masuri dispuse de unele tari europene au fost nationalizarea partiala a unor banci si deschiderea unor linii de finantare pe termen lung pentru institutiile de credit. In Statele Unite, planul de salvare adoptat de Camera Reprezentantilor si promulgat de presedintele american George W. Bush prevede alocarea 700 miliarde dolari pentru sustinerea sistemului financiar.
Romania va adopta in caz de necesitate masuri de limitare a efectelor crizei financiare de genul celor aplicate deja de unele state europene, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul intalnirii cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Acesta a precizat ca problemele determinate de criza financiara internationala au reprezentat unul dintre subiectele discutate cu guvernatoru