Euro s-a oprit ieri la 3,93 lei, dupa ce atinsese insa un varf de aproape 3,99 lei in primele ore de tranzactionare. Dealerii suspecteaza o interventie indirecta a BNR, dupa ce in piata au aparut ordine importante de vanzare de valuta, in momentul in care euro s-a apropiat de 4 lei. Atat analistii straini, cat si unele voci locale anunta insa o depreciere in continuare a cursului spre 4,2 lei pentru un euro.
La cursul oficial, euro a urcat ieri la 3,9410 lei, cel mai inalt nivel atins din decembrie 2004. Doar in ultima saptamana euro a urcat cu 6,4%, in timp ce comparativ cu nivelul de la inceputul anului cursul a urcat cu 9,5%.
Dolarul a inghitit 11,4 bani intr-o singura zi, urcand la 2,9054 lei, pentru prima data din martie 2006. Fata de nivelul de la inceputul anului, dolarul este acum cu 19% mai puternic in fata leului.
Aprecierea din ultimele zile de la Bucuresti a fost alimentata si de intarirea inregistrata pe pietele internationale in fata euro, in conditiile in care investitorii se grabesc acum sa isi plaseze banii in active foarte sigure, cum sunt considerate titlurile pe termen scurt ale Trezoreriei americane.
"Deprecierea abrupta a leului nu a fost neaparat generata de contextul extern, evolutiile interne negative avand un rol important. Zlotul polonez si forintul maghiar au fost de asemenea afectate, dar intr-o masura mai mica", spune Dragos Balaci, dealerul-sef al ABN Amro Bank.
In cursul saptamanii trecute leul a pierdut peste 5% in fata euro, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 1,8%, iar forintul maghiar cu 2,1%.
Balaci spune insa ca piata este inca departe de a fi calma, iar cursul poate deocamdata sa mearga in orice directie.
"Mai este nevoie de cateva zile ca sa vedem clar ce va face euro." Si el vede o probabilitate ridicata ca BNR sa fi intervenit ieri indirect pe piata valutara.
Ciprian