Fie că este vorba de o durere uşoară, fie de una intensă, soluţia este la îndemâna tuturor: analgezicele. Acestea reduc durerea şi redau temporar starea de bine. Dar sunt ele bune şi pe Fie că este vorba de o durere uşoară, fie de una intensă, soluţia este la îndemâna tuturor: analgezicele. Acestea reduc durerea şi redau temporar starea de bine. Dar sunt ele bune şi pe termen lung? Cele mai populare analgezice de la noi, paracetamolul, aspirina şi algocalminul, sunt cumpărate fără restricţii de la orice farmacie, în timp ce automedicaţia nu poate fi controlată.
Algocalminul, un medicament foarte utilizat în România, este interzis în alte ţări din cauza efectelor secundare negative. Un studiu mai vechi al profesorului doctor Ostin Mungiu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi arată că algocalminul poate distruge sângele. Astfel, administrarea frecventă a acestui medicament duce la dispariţia granulocitelor din sânge şi, implicit, la deces.
Banala aspirină, luată de asemenea în doze mari, poate provoca boli gastro-intestinale, iar paracetamolul creşte riscul hepatotoxicităţii. Cercetătorii mai atrag atenţia că unele analgezice precum ibuprofenul provoacă hipertensiune arterială, acţionând asupra mecanismului de relaxare a vaselor sanguine.
De asemenea, codeina, substanţă din familia morfinei, un analgezic puternic, riscă să provoace dependenţă, dar şi constipaţie, greaţă şi oboseală.