Sarcina este o perioadă sublimă în viaţa unei femei, care, văzută din afară, pare un proces natural şi lipsit de pericole, lucru care nu este întotdeauna adevărat.
Sarcina este o perioadă sublimă în viaţa unei femei, care, văzută din afară, pare un proces natural şi lipsit de pericole, lucru care nu este întotdeauna adevărat. Într-adevăr, sarcina şi naşterea se pot complica însă cu o patologie ginecologică sau cu una generală. Există condiţii patologice care le împiedică pe femei să rămână însărcinate sau să ducă la bun sfârşit sarcina, există o patologie a sarcinii (preeclam-psia, eclampsia, sarcina extrauterină, hemoragii uterine etc.), există o patologie a naşterii: placenta praevia, dezlipire prematură de placentă, tulburări de contracţie pre şi postmaturitate etc.; există o patologie a perioadei postpartum (de după naştere). La aceasta se adaugă afecţiuni cronice pe care gravida le are, care pot fi nenumărate şi care pot fi influenţate sau agravate de sarcină şi naştere sau care pot influenţa, la rândul lor, starea gravidei. De asemenea, există afecţiuni generale de care gravida poate suferi în această perioadă ori intervenţii chirurgicale ce se impun a fi realizate unei femei care este însărcinată. Este o listă succintă, care nu ar trebui să descurajeze pe nimeni: mama, potenţiala mamică sau membri ai familiei, căci progresele medicale fac posibil ca un număr din ce în ce mai mare de femei să rămână însărcinate şi să ducă la bun sfârşit sarcina, indiferent de bagajul patogen pe care l-ar putea avea.
Greţuri, vărsături, migrene Într-adevăr, încă din primele săptămâni, sarcina se anunţă cu mici neplăceri chiar la o femeie perfect sănătoasă. Ea poate suferi de greţuri, vărsături, migrene, dureri de spate sau dureri abdominale, constipaţie, arsuri retrosternale, iar în timp pot apărea hemoroizi, edeme, varice, crampe musculare