Deprecierea soc a leului va influenta si profitabilitatea companiilor din IT, telecomul si retailul IT fiind direct afectate, potrivit specialistilor consultati de Wall-Street.
Fluctuatiile cursului valutar vor afecta Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa, din cauza cheltuielilor semnificative bazate pe euro, ne-au declarat reprezentantii companiei.
“Companiile din telecom vor fi probabil cel mai putin afectate. De regula exista o anumita rigiditate a cererii in zona telecom, vis-a-vis de modificarile de pret. Este posibil ca pe termen scurt cresterea incasarilor datorata modificarii cursului sa fie mai mare decat scaderea minutelor de convorbiri procesate”, ne-a declarat Viorel Cernea, consultant Ensight Management Consulting.
Companiile de servicii de telecomunicatie vor fi afectate diferit in functie de calitatea portofoliului de produse si de orientarea spre generarea de valoare pentru clienti.
"De exemplu, foarte multi romani folosesc in prezent concomitent serviciile mai multor companii de telefonie fixa sau mobila. Cresterea preturilor va determina o discriminare intre ofertanti. Daca deprecierea leului va continua vom asista la fluctuatii mari in bazele de clienti ale operatorilor", declara Basarab Gogoneata, consultant A.T. Kearney Management Consulting.
Acesta semnaleaza ca este un moment foarte bun pentru acestia sa lanseze noi produse, mai bine adaptate la nevoile de comunicare ale diferitelor segmente de utilizatori, de aceea anticipeaza o diversificare a gamei de produse si servicii de telecomunicatie.
Tinand cont de faptul ca in telecom preturile sunt in euro, companiile ce activeaza in aceasta industrie nu ar trebui sa fie prea afectate de fluctuatiile cursului de schimb, poate doar in masura in care se reduce numarul convorbirilor.
“Mai degraba in telecom se va inaspri concurenta, prin aparit