Deşi mulţi locatari îşi strâng ultimul bănuţ pentru izolarea blocurilor, cofinanţarea întârzie să vină de la guvern. Blocurile reabilitate termic anul acesta în Ardeal pot fi numărate pe degete. Primăriile dau vina pe guvern, care nu a alocat bani suficienţi. Costurile de reabilitare termică variază între 500.000 de lei, pentru un bloc cu patru etaje şi 900.000 de lei, pentru un bloc cu zece etaje. Lucrările constau în înlocuirea ferestrelor şi uşilor cu tâmplărie PVC şi geam termoizolant şi izolarea pereţilor, acoperişului şi subsolului cu polistiren.
Pe din trei
Potrivit unei hotărâri de guvern din 2006, 33% din costurile pentru reabilitare sunt acoperite de proprietari, 33% de primării, iar 34% sunt suportate de stat. Guvernul a dat însă anul acesta bani cu ţârâita pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Unele primării, cum este cea din Cluj-Napoca, pun acest fapt pe seama conflictelor politice. Deşi pe lista de aşteptare sunt trecute aproape 200 de blocuri pentru izolarea termică, au ajuns bani doar pentru nouă dintre ele.Viceprimarul Sorin Apostu susţine că clujenii au fost dezavantajaţi.
„Când a început programul de reabilitare termică, în 2006, s-a mers pe principiul primul sosit primul servit. Clujul era pe primul loc la depunerea de dosare”, susţine Apostu. În replică, reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul Călin Platon, este de părere că banii se dau pe criterii tehnice foarte bine stabilite. „Nu cred să fie vorba de un conflict politic între guvern şi administraţia publică locală”, a spus Platon.
Reabilitare pe cont propriu
Dintre marile oraşe ale Transilvaniei, cea mai proastă situaţie este cea de la Sibiu, unde, în ultimii doi ani, asociaţiile de locatari nu au reuşit să obţină niciun leu pentru reabilitarea termică, deşi intenţii au fost - 60 de cereri