Tinerii care termină o facultate nu-şi mai doresc să părăsească ţara. Absolvenţii cursului superior au început să-şi cunoască drepturile, cei mai mulţi dintre ei dorind să-şi Tinerii care termină o facultate nu-şi mai doresc să părăsească ţara. Absolvenţii cursului superior au început să-şi cunoască drepturile, cei mai mulţi dintre ei dorind să-şi clădească o carieră în România.
Fie că au terminat o facultate de stat, fie una particulară, toti sunt convinşi că, în prezent, ţara noastră poate oferi locuri de muncă bine plătite, care să le confere o stabilitate financiară şi care să pună bazele unei cariere înfloritoare.
“Din cauza situaţiei critice din Spania şi Italia, absolvenţii nu mai vor să lucreze în aceste ţări. Ei sunt atraşi de job-urile din România. Ba, mai mult, consider că tinerii îşi pot găsi foarte repede un loc de muncă”, ne-a spus Dumitru Pelican, director executiv la Agenţia Municipală de Muncă din Bucureşti.
De asemenea, agenţii angajatori trebuie să ţină pasul cu actualii şi viitorii absolvenţi de facultăţi deoarece îşi doresc sporuri salariale conforme cu munca depusă”, a mai adăugat Pelican.
Burse de specializare în străinătate
Mulţi dintre studenţii intervievaţi de noi au specificat că şi-ar dori să plece din România pentru specializări în anumite domenii, dar şi pentru a-şi putea adăuga în CV noi cursuri.
Majoritatea au spus că nu intenţionează să părăsească ţara după finalizarea studiilor, pentru că nu au legături care să-i ajute să se stabilească în Spania sau Italia. Unii dintre studenţi au spus că nu se poate adapta unui mediu străin. Câţiva dintre ei nu ştiu încă ce vor face după terminarea studiilor şi aşteaptă să vadă ce schimbări se vor mai face pe piaţa muncii din România.
De exemplu, Adrian L., student la Geografie, anul III, Universit