Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Juan Pablo García-Berdoy Y Cerezo, crede că românii bine pregătiţi şi adaptaţi vor supravieţui crizei care afectează sectorul construcţiilor din Spania. Sursa: Marian Ilie
Cu puţin timp înainte de sărbătorirea Zilei Naţionale a Spaniei, ambasadaorul Juan Pablo García- Berdoy Y Cerezo a vorbit, într-un interviu acordat ziarului „Evenimentul zilei“, despre situaţia românilor plecaţi la muncă în Peninsula Iberică, dar şi despre modelul economic şi social adoptat de Spania.
EVZ: Cum a afectat criza imobiliară economia spaniolă şi cum îi afectează pe muncitorii migranţi, în special pe cei români?
Juan Pablo García-Berdoy Y Cerezo: Criza imobiliară este consecinţa unui succes, a unui proces care a avut loc în ultimii ani. Piaţa a reacţionat la această ofertă. Consecinţa directă este că această evoluţie s-a întrerupt şi afectează muncitori din domeniul construcţiilor. Unii dintre ei sunt români şi sunt acum mai bine reprezentaţi în alte sectoare, cum ar fi agricultura. Alţi sunt în şomaj, un fenomen nou care îi afectează şi pe spanioli, şi pe români, iar sistemul social trebuie să fie, şi este bine pregătit pentru a primi muncitorii care sunt într-o situaţie dificilă. În viitor, cred că vom avea o perioadă de adaptare pentru noua situaţie. Românii care sunt bine pregătiţi şi adaptaţi pot merge într-un alt sector mai puternic, alţii probabil vor reveni în ţară. Cei care nu au un contract de muncă sunt probabil cei care vor veni mai repede în ţară.
Autorităţile spaniole au un plan care sprijină financiar întoarcerea muncitorilor extracomunitari în ţările de origine. Există iniţiative asemănătoare care îi vizează pe munctorii comunitari?
Avem un dialog intensiv cu guvernul României pentru a afla cum putem să-i sprijinim pe muncitorii români care vor să vină în România, cu posibilitatea de a m