Criza financiara si recesiunea care afecteaza Spania determina companiile spaniole sa caute noi piete si oportunitati pentru a rezista pe piata. Cum Spania este cel de-al treilea exportator mondial de capital, iar Romania a devenit, odata cu aderarea la UE, o piata atractiva, se asteapta ca institutiile financiar-bancare spaniole sa se indrepte spre piata romaneasca. Totusi, investitorii spanioli s-au plans de lipsa de forta calificata de munca, politica salariala din Romania si lipsa de transparenta a procesului legislativ.
Spania se confrunta cu probleme economice de o anvergura mai mare decat cea anticipata, a recunoscut directorul reprezentantei economice si comerciale a Ambasadei Spaniei la Bucuresti, Rosa Sanchez Yebra Alonso, insa asta nu va impiedica firmele spaniole sa investeasca in continuare in Romania.
Ele trebuie sa caute noi oportunitati, noi piete si atunci, in cautarea lor, Romania este o optiune. "Nu exista o scadere a activitatii companiilor spaniole in Romania, dimpotriva", asigura reprezentanta Spaniei.
O viitoare piata de mare interes este cea financiara, in ciuda crizei internationale. Spania este - dupa SUA si Franta - al treilea exportator de capital, dar prezenta pe piata romanesca este foarte scazuta. investitiile in acest domeniu s-au concentrat spre America Latina, Europa, SUA si Asia. Care sunt insa motivele dezinteresului pentru Romania de pana acum?
"Noi suntem exportatori net de capital din 1997, deci de foarte curand", a fost prima explicatie a Rosei Sanchez Yebra Alonso. "Investitorii spanioli, bancile spaniole s-au concentrat natural pe piata Americii Latine si mai apoi pe pietele din Uniunea Europeana. Romania nu a fost o piata-cheie pana la aderarea la UE. Insa dupa aderare a devenit a doua mare piata din statele central si est europene", a spus ea.
In privinta investitiilor