Bancile au incercat de la inceputul acestui an sa atraga economiile populatiei, prin dobanzi la depozite ridicate - de peste 10% pe an si prin campanii promotionale. Exista vreun pericol in aceasta perioada ca oamenii sa creada ca economiile pe care le au in banci nu mai sunt in siguranta, din moment ce au auzit de falimente bancare in America?
"Pana nu aud informatia ca si in Romania sunt pericole, nu imi retrag banii de la banca. Deocamdata nu mi se pare posibil sa-mi pierd banii pe care i-am depus", spune Alexandru Pavel, web designer.
"Inca mai am incredere in banca in care imi tin banii. Nu i-as scoate sa ii pun sub perna. Iar daca ar fi vorba de sume mai mari, probabil ca as lasa o parte in banca, dar restul i-as investi", spune Cristina, care lucreaza in domeniul financiar, fara a ne dezvalui compania.
"Daca as avea o suma mai mare, probabil as retrage doar o parte, iar restul i-as lasa in continuare la banca. Sunt cateva banci in care am incredere. Nu mi-e frica ca ar putea da faliment. Mai degraba ma gandesc la cursul euro in aceasta perioada", spune Adrian Oprea, agent de vanzari.
Insa majoritatea raspunsurilor culese de ZF de la clientii din agentiile bancare au fost altfel. "Nu am depozite. Veniturile mele sunt mici. Am venit la banca sa fac o plata.
Nu-mi fac griji de criza financiara", au spus majoritatea clientilor din banci.
"Nu mi-as retrage banii de la banca. De fapt depinde de suma, dar eu personal nu am sume colosale. Oricum, nu i-as retrage in momentul in care se fac doar speculatii, ci atunci cand sunt cele mai clare semnale ca banca nu mai are sanse de a se redresa", spune Stefania, care lucreaza la o firma de recuperare creante. "Probabil ca daca as avea un depozit, as fi mai atenta la ce se intampla cu banca la care am banii. Totusi e mai greu sa vorbesti despre o situatie in care nu ai fost pus sau sa vorbe