Au crescut preturile la mezeluri • In ultima saptamana, preturile la mezeluri si branzeturi au crescut pe neobservate • Mezelurile ale caror preturi au crescut in ultima vreme sunt sortimentele de sunca si parizer • Preturile la produsele lactate au crescut si ele cu pana la cinci lei
In ultima saptamana, preturile la mezeluri si branzeturi au crescut pe neobservate. Astfel, facand o scurta vizita prin marile magazine, reporterii BUNĺ ZIUA IASI au observat ca preturile preparatelor din carne au inregistrat cresteri cuprinse intre unul si cinci lei. In aceste conditii, iesenii sunt nevoiti sa plateasca mai mult pentru a-si asigura hrana zilnica. Mezelurile ale caror preturi au crescut in ultima vreme sunt sortimentele de sunca si parizer. Daca iesenii, si nu numai, cumparau un kilogram de parizer cu 13,6 lei in urma cu cateva zile, acum sunt nevoiti sa scoata din buzunar cu 1,1 lei mai mult. De asemenea, pentru sortimentele de sunca, preturile variaza intre 22,9 lei si 30 lei kilogramul, ceea ce inseamna ca s-au scumpit cu pana la 2,5 lei. O situatie similara se poate observa si la sortimentele de salamuri uscate. Astfel, preturile salamurilor uscate importate au crescut cu cel mult cinci lei pentru un kilogram, pe cand cele romanesti s-au scumpit cu1-1,5 lei. Specialistii sustin ca aceste cresteri continue de preturi se datoreaza evolutiei cursului valutar.
Desi reporterii BUNĺ ZIUA IASI au incercat sa ia legatura cu reprezentantii unor firme care se ocupa cu productia de mezeluri, acestia nu au putut fi contactati. Preturile la produsele lactate au crescut cu pana la cinci lei. Specialistii sustin ca majorarea preturilor produselor lactate se datoreaza inundatiilor. Chiar daca nu au fost afectate suprafete considerabile, taranii tin la valoarea muncii lor si nu vor sa lase din pret. O alta cauza pentru care s-au scumpit lactatele e