Pietele europene au inceput saptamana cu cele mai mari pierderi inregistrate vreodata intr-o zi, scazand la minimele ultimilor 4 ani ca urmare a vanzarilor masive si a evolutiilor de pe Wall-Street. Mai multe guverne europene si-au anuntat planurile de garantare a depozitelor bancare, in timp ce autoritatile germane iau in considerare un plan umbrela la nivel national menit sa protejeze sectorul bancar. Ministrul de Finante al Marii Britanii a declarat ca autoritatile sunt pregatite pentru a lua masuri in vederea restabilirii atat a increderii investitorilor cat si a sistemului financiar, insa nu a mentionat masurile care vor fi intreprinse. Euro a inregistrat astazi cea mai mare depreciere fata de yen din 1999 pana in prezent, de 6,4%, in timp ce dolarul s-a apreciat la maximul ultimilor 13 luni fata de euro.
Actiunile europene au cazut luni cu aproape 7%, in contextul in care criza din sectorul financiar international s-a agravat, depreciindu-se pana la niveluri minime ale ultimilor patru ani, dupa ce investitorii au vandut masiv titluri. Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a coborat cu 7,8% si a inchis sedinta la 1.004,90 puncte, scadere mai mare decat cea survenita dupa atacurile din 11 septembrie 2001 de la cladirile World Trade Center din New York, cand indicele coborase cu 6,3%.
Sectorul bancar a fost cel mai afectat pe bursele europene, astfel actiunile Dexia, Societe Generale, Credit Agricole si BNP Paribas au pierdut intre 4,5% si 20% din valoare. Titlurile Commerzbank au scazut cu 13%, actiunile HBOS au pierdut 15% din valoare, iar cotatia Lloyds TSB a coborat cu 9%.
BNP Paribas, cea mai mare banca franceza listata, a anuntat ca va plati 14,5 miliarde de euro pentru a prelua controlul grupului financiar Fortis. Tranzactionarea titlurilor Fortis a fost oprita pe bursa Euronext din Amsterdam. In weekend, oficialii g