Romania nu trebuie sa fie condusa in functie de ciclurile electorale, iar situatiile de genul majorarii salariilor trebuie gestionate cu intelepciune, responsabilitate si solidaritate, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu dupa intalnirea pe care a avut-o cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Primul-ministru sustine ca o masura de acest gen ar readuce Romania la situatia de dinaintea anilor '90 si ar fi o dovada de iresponsabilitate "din partea mea ca sef al Executivului".
"Nu vrem ca patru ani de eforturi sustinute, de performanta economica sa fie anihilate de masuri populiste, iresponsabile care au un singur scop - cel electoral. Chiar daca va exista un cost politic, suportat de mine ca persoana sau de partid, prefer sa-mi asum acest risc, decat sa duc Romania intr-o fundatura", a mai spus Tariceanu. El a amintit de cazul Ungariei, unde in 2002, a fost adoptata o masura similara de majorare a salariilor si nici dupa sase ani nu a reusit sa-si revina.
"Guvernul nu este impotriva majorarilor salariale. Rata de crestere a salariilor a depasit 93%, iar majorarea s-a bazat pe un element fundamental de sustenabilitate economica. Performanta economica a permis majorarea salariilor. Toate masurile luate au avut un suport economic. Am putut sa platim mai mult salariatilor pentru ca s-a muncit mai mult. Am intrat intr-o sarabanda fara sfarsit a majorarilor salariale fara niciun suport economic", a mai spus seful guvernului.
El a apreciat ca asigurarea cresterii salariilor pentru sectorul bugetar necesita resurse de 10 mld. euro care ar putea fi acoperite doar prin aplicarea unui impozit suplimentar de 2.000 euro pentru fiecare dintre cei 5 milioane de salariati.
"Nu cred ca e nevoie in Romania de o asemenea masura. Nu cred ca cetatenii sunt dispusi sa accepte o astfel de formula", a mai spus Tariceanu.
Premierul a aratat in