Un leu mai slab înseamnă mâncare mai scumpă. Deşi creşterile preţurilor erau aşteptate abia la sfârşitul lunii, în magazine se găsesc deja produse şi cu 20% mai scumpe decât în urmă cu o săptămână. Nici nu au apucat unii craioveni să îşi ia salariile mărite (începând cu 1 octombrie, salariul minim brut pe economie a crescut de la 500 la 540 de lei), că scumpirile se ţin lanţ de mai bine de o săptămână. În ciuda faptului că se anunţau creşteri ale preţurilor abia spre sfârşitul lunii, mărfurile alimentare se scumpesc de la o zi la alta. „Au crescut pentru că preţul fructelor depinde de raportul leu-euro şi leu-dolar“, a declarat Marian C., patronul unei societăţi comerciale ce îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Centrală din Craiova. Chiar şi acolo unde nu afectează prea tare preţul final, plătit de cumpărători, costurile în depozitele angro s-au majorat. Astfel, comercianţii spun că, atât cât se mai poate, sunt nevoiţi să-şi mai scadă profitul. „Costurile în angro au crescut. Pe piaţă mărfurile încă nu s-au scumpit pentru că nu e vânzare şi nu se poate ţine la preţ“, a precizat Oprica Lăutaru, patroana altei societăţi comerciale din Piaţa Centrală.
Cămări mai goale Cumpărătorii spun că nu se aşteptau să crească preţurile tocmai în această periodă, când oamenii îşi fac provizii de toamnă. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât producţie a existat. „Sunt scumpe foc! Au crescut mult în ultima perioadă. Voiam să cumpăr conopidă, dar, deocamdată, nu am bani. S-o mai ieftini“, a spus Nicoliţa Ciucea, pensionară. Faptul că preţurile sunt foarte mari a fost confirmat şi de alţi craioveni. „Ardeii, roşiile, varza, conopida sunt foarte scumpe. Deocamdată, am venit doar să trec preţurile în revistă. Voi cumpăra când voi lua pensia“, a precizat Gheorghiţa Simionescu, de 72 de ani. Potrivit acesteia, din cauza preţurilor mari, va cumpăra mai puţine produse. „Voi cump