Criza financiara internationala poate determina in 2009 o reducere a volumului de exporturi romanesti si o incetinire a ritmului de investitii autohtone si straine, pe fondul unei cresteri economice de 6%, in scadere comparativ cu nivelul din 2008, dar peste media UE, a declarat ieri premierul Tariceanu.
"Romania nu are probleme cu sistemul bancar, dar nu poate sa fie complet izolata. Datorita faptului ca multe dintre tarile din UE vor intra intr-o faza de criza sau recesiune, iar Romania are 70% din exporturile sale dirijate catre tarile membre ale UE, este posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi si a activitatii economice. La nivelul investitiilor, noua atitudine a bancilor, de prudenta, de a solicita garantii suplimentare, probabil ca va incetini volumul sau ritmul investitiilor romanesti si straine", a spus Tariceanu.
El a aratat ca previziunile Guvernului si cele ale Comisiei Nationale de Progonoza indica pentru anul viitor un ritm de crestere economica in jur de 6% din PIB, in scadere comparativ cu "nivelul exceptional" de 9% din acest an, dar cu mult peste media europeana.
Premierul a mai afirmat ca pe langa criza financiara internationala si riscul unui dezechilibru major care poate aparea in urma consumului excesiv generat de salarii marite artificial si nesustenabil, Romania se poate confrunta si cu situatia in care foarte multi dintre romanii care muncesc in strainatate, precum cei din Spania, sa fie obligati de recesiunea economica sa revina in tara in aceeasi perioada.
"De data aceasta la orizont, spre deosebire de anii trecuti, nu vom mai avea un cer foarte senin. In Spania, afectata de o puternica recesiune economica, exista un risc mare sa vedem foarte multi dintre romanii plecati sa lucreze ca trebuie sa se intoarca in Romania. Deci, pe langa riscul unui dezechilibru major din cauza consumului exce