Ne referim la pietele bursiere mici si foarte mici, care pana acum erau insignifiante si niciodata bagate in seama. Astazi, ele au reusit sa fie in fata, dar nu pentru ca au iesit inainte, ci pentru ca ceilalti s-au dat inapoi. Cand toate pietele au scazut, singurele puncte verzi pe harta lumii au fost in tari cu piete de o importanta redusa. Sa luam cateva exemple. Pe piata din Extremul Orient, bursele mari au inchis pe minus. Cele mai bune exemple sunt Japonia (Nikkei225 -9,38%) si Indonezia
Ne referim la pietele bursiere mici si foarte mici, care pana acum erau insignifiante si niciodata bagate in seama. Astazi, ele au reusit sa fie in fata, dar nu pentru ca au iesit inainte, ci pentru ca ceilalti s-au dat inapoi. Cand toate pietele au scazut, singurele puncte verzi pe harta lumii au fost in tari cu piete de o importanta redusa.
Sa luam cateva exemple. Pe piata din Extremul Orient, bursele mari au inchis pe minus. Cele mai bune exemple sunt Japonia (Nikkei225 -9,38%) si Indonezia (JSX: -10,38%). Nu se inregistreaza nici o crestere. Pana si Mongolia, care functioneaza mai rar din cauza volumului mic de tranzactii si a numarului restrans de emitenti. Chiar si in Vietnam, unde statul comunist inca este principala forta economica, a inregistrat pierderi.
Largim putin orizontul, redenumim regiunea in Asia Pacific, pentru a putea include si Oceania. Dar Australia (All Ordinances: -4,96%) si Noua Zeelanda (NZX50: -1,86%) sunt rosii. Abia aici gasim un castigator: South Pacific Stock Exchange din Fiji, al carei indice KSPX a crescut cu 2,33%. O bursa si mai mica este in Papua-Noua Guinee. Este formata din 19 titluri si nu are index. Iar dupa o privire la tranzatii, va putem spune ca daca avea indice, ar fi tot pe minus.
In Europa, doar indicele MBID din Macedonia a reusit sa urce cu +0,18%. El este insa un indice secundar, cel principal, M