În timp ce salariaţii protestau la Bucureşti, miniştrii de finanţe din UE au propus uniformizarea garanţiilor oferite depunătorilor. Declaraţiile premierului conform cărora nu va deschide robinetul majorărilor salariale au dus la aprecierea uşoară a leului, dar şi la declanşarea furiei sindicatelor. “Demisia!”, “Vrem salarii pentru noi, şi nu pensii pentru voi!”, „Hoţii, la puşcărie!”, au scandat ieri la Bucureşti aproape 5.000 de sindicalişti din Poştă, Sănătate, Industrie şi Administraţie, acompaniaţi de goarne şi tobe. Acţiunea a coincis cu Ziua Internaţională a Muncii Decente.
Lege unitară de salarizare
Protestatarii au cerut majorarea salariilor bugetarilor la cel puţin 1.500 de lei şi condiţii de muncă civilizate. “Nu vom accepta sub nicio formă desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional. În plus, vrem ca salariul minim să ajungă într-un timp cât mai scurt la 1.500 de lei, întrucât acesta trebuie să permită angajaţilor din sistem să aibă o viaţă decentă”, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Liderul sindical s-a pronunţat pentru promovarea unei legi unitare de salarizare a bugetarilor, spunând că este anormal ca parlamentarii să aibă venituri de 25 de ori mai mari decât salariul minim pe economie.
Angajaţii prezenţi la miting au acuzat Guvernul că nu îi bagă în seamă decât în preajma alegerilor. „Noi nu contăm pentru nimeni, decât atunci când trebuie să votăm aşa cum vor cei care ne conduc!”, a declarat un sindicalist prezent la manifestaţie. „Pentru cei de la putere sunt mereu bani, dar pentru noi, ăştia care muncim din greu, nu sunt niciodată!“, a spus un alt participant.
Profesorii, decişi să intre în grevă
Vestea demiterii ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu i-a răcorit pe profesorii participanţi la miting, care au spus că n