Deputatii au votat astazi un raport al Comisiei Juridice care elimina o parte din modificarile controversate aduse la Codul de Procedura Penala, dar au mentinut o serie de prevederi care diminueaza drastic puterile procurorilor. Astfel, procurorii nu pot realiza interceptari temporare si nu se pot folosi interceptarile discutiilor dintre avocat si client chiar daca sunt dovezi ca ambii savarsesc o infractiune. Ministerul justitiei se declara ingrijorat de adoptarea amendamentelor la Codul de Procedura si atrage atentia ca votarea lor va atrage noi critici din partea Uniunii Europene.
Potrivit unor surse, reprezentantii Comisiei Europeane sunt ingrijorati de votul din Camera Deputatior si sunt asteptate luari de pozitie extrem de critice.
Deputatii au reintrodus nulitatea absoluta a probelor obtinute in mod ilegal inclusiv prin incalcarea Codului de Procedura Penala. Aceasta prevedere este considerata periculosa de catre specialisti in primul rand pentru ca asa numitele nulitati absolute trebuie sa intervina doar pentru un numar foarte redus de situatii, in care drepturile persoanelor investigate au fost afectate in mod iremediabil.
Intr-un raport intocmit de Societatea Academica Romana se arata: Curtea Europeana a Drepturilor Omul a apreciat ca judecatorul poate sa utilizeze o proba chiar daca in administrarea ei au existat erori de procedura. Or, in forma votata astazi de deputati, orice ancheta va putea fi amanata la nesfarsit prin invocarea unor minore erori de procedura care vor anula toate probele respective.
Deputatii au mentinut si posibilitatea ca partile sa poata solicita expertiza intr-un dosar, nu doar procurorii sau judecatorii. De pilda, intr-un dosar cu infractiuni economice cu mai multi inculpati, daca vor solicita toti expertiza, procesul s-ar lungi ani de zile. Este o posibilitate legala de taraganare a