De la sfârşitul verii până toamna târziu ne putem aproviziona cu ciorchinii cătinei. Despre efectele acestor fructe asupra organismului, fitoterapeutul Eugen Giurgiu consideră că sunt De la sfârşitul verii până toamna târziu ne putem aproviziona cu ciorchinii cătinei. Despre efectele acestor fructe asupra organismului, fitoterapeutul Eugen Giurgiu consideră că sunt adjuvante în avitaminoze, regeneratoare şi revigorante.
În special în anotimpul rece, cătina, bogată în vitamina C, completează doza zilnică necesară persoanelor anemice şi a celor care depun eforturi fizice şi intelectuale.
Cardiacii, convalescenţii pot beneficia de puterea terapeutică a cătinei. Fructele acestui arbust conţin apă (80-85%), zaharuri, cantităţi semnificative de săruri minerale (calciu, fosfor, potasiu) şi foarte multe vitamine: A, complexul B, D, C, P, K, aminoacizi esenţiali. Fructele manifestă o acţiune de protecţie vasculară, retiniană şi intestinală.
Mod de preparare
Infuzia: Se prepară din 2 linguriţe la o cană de apă. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Cidrul: Se prepară din 200 g fructe deshidratate peste care turnăm 5 l de apă fiartă şi răcită, 1,5 kg miere şi 20 g drojdie. După 20 de zile se decantează şi se trage în sticle. Cidrul se administrează cu moderaţie, ca orice băutură alcoolică. Copiii vor bea ceai sau compot de cătină.