Medicii de urgenţă se plâng că sunt victimele pacienţilor violenţi. În ultimul an, patru medici de la Spitalul de Urgenţă din Iaşi au fost bătuţi de pacienţi. Conducerea spitalului vrea o lege care să-i apere pe doctori. Medicii de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan“ din Iaşi vor ca, în colaborare cu Colegiul Medicilor, să conceapă un proiect legislativ care să permită cadrelor medicale agresate de pacienţi să fie protejate prin lege. Ideea le-a venit după ce, în urmă cu două zile, un bărbat l-a lovit cu piciorul în cap chiar pe doctorul care îl îngrijea.
Alcoolicii, cei mai agresivi pacienţi
„Vrem ca personalul din spitale să beneficieze de un statut cel puţin asemănător cu al poliţiştilor în uniformă. Dorim să fim apăraţi de o lege care să protejeze angajaţii din unităţile medicale, dar şi care să descurajeze pacienţii agresori. Nu putem face medicină cu agentul de pază în spate“, a declarat Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţă (UPU) din cadrul spitalului.
Acesta a precizat că, şi din lipsa unor condiţii de siguranţă a muncii, unii medici renunţă la această meserie riscantă.
Şeful de la UPU spune că doctorii luaţi la bătaie nu-i pot pedepsi în niciun fel pe agresori, singura soluţie fiind cea de care dispune orice om obişnuit, adică acţionarea în instanţă.
„Nu trebuie să uităm că lucrăm cu pacienţi proveniţi dintr-o zonă a ţării în care consumul de alcool atinge cote maxime, drept urmare comportamentul violent este iminent. Pe de altă parte, noi încercăm să-i înţelegem şi pe pacienţii care, până ajung la noi, sunt purtaţi câte o zi pe la toate spitalele, ajungând astfel la noi cu nervi la maximum“, a precizat Ciuhodaru.
Soluţii pentru apărarea medicilor
Acesta a precizat că din cei 23.000 pacienţi înregistraţi de la începutul anului, aproape 4.000 au fos