Acesta ar fi in cateva cuvinte miezul unui raport controversat votat de curand in Parlamentul European. Raportul a starnit dezbateri aprinse in blogosfera, blogerii europeni temandu-se ca se pregateste un document care va oferi institutiilor europene dreptul de a controla sau cenzura continutul blogurilor, limitand astfel libertatea de exprimare. Cititorii Hotnews.ro sunt invitati sa spuna daca activitatea blogerilor trebuie reglementata
Creionat de o fosta jurnalista estoniana, Marianne Mikko, devenita intre timp europarlamentar, raportul (care vorbeste, de altfel, despre toate mijloacele de informare in masa) spune ca “mass media raman un instrument ideologic şi politic cu o influenta considerabila, care nu ar trebui sa fie luate in considerare in termeni strict economici”.
Cu alte cuvinte, vorbele postate pe un blog, de un politician, spre exemplu, nu ii aduc acestuia doar un posibil venit- daca numarul celor care ii viziteaza pagina este mare- ci si vizibilitate si puterea de a influenta idei, opinii, decizii.
“Blogurile reprezinta un mijloc de exprimare folosit din ce in ce mai mult de profesionistii din mijloacele de informare in masa, precum si de persoane private, iar statutul autorilor si editorilor, inclusiv cel juridic, nu este nici stabilit, nici indicat in mod clar cititorilor acestora, ceea ce cauzeaza incertitudini referitor la impartialitate, fiabilitate, protejarea surselor, aplicabilitatea codurilor de etica si stabilirea responsabilitatii in caz de litigiu”, spune raportul care solicita clarificarea statutului blogurilor.
Blogul sau evadarea din trust
In plus, raportul Mikko cere, crearea unui mediator independent pentru mass-media in statele membre, o carta pentru libertatea presei şi monitorizarea sistemelor de pluralism pe baza unor indicatori impartiali. O serie de europarlamentari au fost